Nieuws

Heb je nieuws voor Casteren.Net? Stuur je bericht naar nieuws[ANTISPAM]casteren.net.

>KBO geniet van verhalen over de geschiedenis van de Kempen
Geplaatst op: 05-04-2018

De leden van de KBO kwamen op 4 april samen voor de jaarvergadering. Traditiegetrouw wordt de vergadering aangevuld met een moment van ontspanning. Dit jaar nam de oud-conservator van museum Kempenland de Acht Zaligheden, Hendrik van der Aalst, zijn toehoorders mee in de ontstaansgeschiedenis van de Kempen.

Voorzitter Harrie Tholen liet eerst het jaar 2017 de revue passeren. De nieuwe organisatie van de kring KBO Bladel heeft vaste vorm gekregen en Harrie Tholen heeft de rol van voorzitter van de kring op zich genomen. Hierin zijn alle kerkdorpen van de gemeente Bladel vertegenwoordigd.
  
Een woord van dank ging naar de vele vrijwilligers en organisaties die de leden van de KBO, vaak in anonimiteit, ondersteunen in hun dagelijkse leven. KBO Casteren telt momenteel 194 leden. Er werd een moment van stilte gehouden om de leden die het afgelopen jaar zijn overleden te gedenken. 
De vereniging is financieel gezond en de contributie blijft gehandhaafd op € 20,- De vele activiteiten passeerden nog eens de revue. De High Tea wordt voortaan om de 2 jaar georganiseerd. Op 2 mei staat een excursie naar een boomkwekerij op het programma en op 29 juni de grote fietstocht, met als reserve 6 juli. De jaarlijkse busreis gaat dit jaar naar Giethoorn en staat gepland op 20 september.
  
Hendrik van der Aalst nam zijn gehoor mee in zijn verhalen over de Kempen. Armoede op de schrale heide- en zandgronden. Hard werken voor de keuterboeren maar met de komst van de kunstmest kwam hierin verandering. Grote gezinnen en moeite om de kost te verdienen leidden tot de kleine smokkel. Smokkelaars die voor hun gezin een extra centje probeerden bij te verdienen met de smokkel van, jawel, speelkaarten; in Nederland belast met accijns, en zout. Later ook door de smokkel van vee. In de na-oorlogse periode ontstond de grote smokkel. Dat was veel professioneler georganiseerd en leunde aan tegen georganiseerde misdaad. De werkelozen werden in de jaren '30 aan het werk geholpen door aanleg van bossen onder toezicht van "den DUW", Dienst Uitvoerende Werken. Een tocht werd nog gemaakt langs alle dorpen van de Zaligheden en hun patroonheiligen. Boeiend en vermakelijk om naar te luisteren.

Natuurlijk ontbrak de loterij niet en de vergadering werd afgesloten met belegde broodjes en koffie. 

Vorige Volgende

Agenda

maart 2019
madiwodovrzazo
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Contact en social media

      
>E-mail de redactie

MOC-concert zondag 24 maart

Toneeluitvoeringen ToverCast

Komedie Een verhuizing en andere ongemakken.
Za. 30 en zo. 31 maart en vr. 5 en za. 6 april.

>Kaartverkoop
>Alles over ToverCast

Sport

Casteren 1   Merselo 1
 
De Weebosch 1   NeCa 1
Zo. 24 maart   Zo. 24 maart
14:30 uur   10:45 uur
    >Raaijhal, Overloon

Statistieken

3 bezoekers online
Vandaag: 35 unieke bezoekers
Deze week: 35 unieke bezoekers
Totaal: 106857 unieke bezoekers