Nieuws

Heb je nieuws voor Casteren.Net? Stuur je bericht naar nieuws[ANTISPAM]casteren.net.


>In memoriam Trien van den Berk - Castelijns


Geplaatst op: 07-07-2020

Trien kwam als oudste uit een gezin van 4 kinderen, na haar volgden nog 3 broers. Al vroeg moest zij als kind aan de slag op de boerderij en winkel, samen met broer Wim. Veel liever had ze naar school gegaan om net zo te studeren als haar 2 jongste broers die beide onderwijzer zijn geworden. Desalniettemin heeft ze wel veel diploma’s gehaald o.a. Coupeuse, Middenstand, Vakbekwaamheid kruideniersbedrijf, en Brevet voor de Textielhandel. Dit vaak in de avonduren en op haar fietske naar Tilburg, Eindhoven en Den Bosch.

Daarnaast was ze zeer actief in het verenigingsleven in Casteren. Zo is ze mede-oprichtster geweest van de Rij-dansgroep en Korfbalvereniging “Vriendschap”. In 1951 is ze getrouwd met Janus van den Berk en ze namen toen samen de winkel over van haar ouders. Later werd er ook nog een taxibedrijf aan toegevoegd. Ze was een echte onderneemster, ze verkochten van alles in hun winkel, van tabak, ondergoed, stoffen, ritssluitingen, knopen en allerlei levensmiddelen. Ja, zelfs sterke drank en medicijnen, maar dit ging dan onder de toonbank door. Ze heeft de winkel tot 3 keer toe compleet verbouwd en telkens vergroot en introduceerde in 1967 de 1ste zelfbedieningswinkel in Casteren, compleet met rode winkelmandjes. Ze was haar tijd ver vooruit, haar winkel was toen …OOK …al op zondag open. Zondags na de H. Mis kwamen er altijd nog mensen verse vleeswaren halen en een kopje koffie drinken. Ze heeft altijd veel “hart gehad” voor haar winkel, daarbij ondersteund door haar man Janus en niet te vergeten “haar meiden” Nolda, Riek en Nelleke. Haar hobby in het begin, toen haar kinderen nog klein waren, was het maken van kinderkleding. Later heeft ze op haar naaikamertje voor velen nog trouwjaponnen en mantelpakjes ontworpen en gemaakt. Toen ze met pensioen ging en uit de winkel vertrok, miste ze de mensen voor een dagelijks praatje heel erg.

Trien kon erg goed koken en bakken, op zondag na de H. Mis kwam traditioneel soep van runderbouillon met balletjes en haar befaamde appeltjespudding op tafel. Toen haar kinderen het huis uit waren, waren haar broers op zondag de vaste gasten. Later was, samen met Janus, kienen hun grote hobby. Ze reisden stad en land af en brachten altijd wel een prijsje mee naar huis. Haar hondjes, eerst Pasja en later Dribbel betekenden heel veel voor haar. Dribbel is samen met haar in 2012 naar De Zorgvilla in Hoogeloon verhuisd. “Als Dribbel niet mee kan” zei ze, “dan ga ik niet!” Trien had een sterk karakter, was zeer ondernemend, vastberaden, vooruitstrevend en ging steeds de uitdaging aan. Daar maakte ze vele vrienden mee…… maar soms ook botste dit wel eens! Trien heeft een mooi en voortvarend leven gekend. Het was natuurlijk een totaal andere tijd dan nu. Heeft als jong meisje de oorlog meegemaakt, hard moeten werken op de boerderij en winkel. Heeft gelijktijdig een gezin en een bedrijf gerund. En daarlangs wist ze, sociaal gezien ook nog haar bestuurlijke kwaliteiten in te zetten bij verschillende organisaties en verenigingen in Casteren.
Trien was een “echte” Casterse, ze is 95 jaar oud mogen worden.


Agenda

augustus 2020
madiwodovrzazo
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Contact en social media

      
>E-mail de redactie

Dorpshistorie

Voormalige kruidenierszaak van Roel Maas, Dorpsstraat 9

>Lees de historische pagina's

AFGELAST IVM CORONAVIRUS


* Den Aord ruimer open vanaf 1 juli
* Casters Vervoer rijdt niet tot nader bericht
* Activiteiten KBO, na de zomer
* Welfare, tot nader bericht
* De Goei Kaomer, tot nader bericht
* Aordètig Eten, tot nader bericht

Statistieken

10 bezoekers online
Vandaag: 48 unieke bezoekers
Deze week: 492 unieke bezoekers
Totaal: 133757 unieke bezoekers
 
Baevo