Gilde St. Willibrordus koningschieten

Het koningschieten is traditioneel op kermismaandag en daarbij wordt er met het geweer op een houten vogel geschoten. Alleen in 2009 werd er met de kruisboog geschoten, maar dat had behalve met de wapenwet en het milieu, vooral ook met veel bureaucratie te maken.

Naar verluid was Johannes Swaans in 1881 de eerste koning in Casteren. Het koningschieten vond in de beginjaren om de vier jaar plaats. Heel stipt was het gilde er niet mee. Er werd wel eens een jaartje overgeslagen. In 1976 is dat gewijzigd naar koningschieten om de drie jaar.

Als een gildebroeder drie keer op rij koning wordt, dan wordt hij tot keizer benoemd. De enige keizer die Casteren kende, is Godefriedus van Gompel. Hij was koning in 1885, 1889 en 1893. In 1932 had Willeke van Gompel zich tot keizer kunnen schieten. Godefriedus heeft dit toen voorkomen door zichzelf tot koning te schieten. Toon Teurlings (De Mulder) is de enige schutter die drie koningstitels heeft behaald. In 1973, 1982 en 1994.

 
Willeke van Gompel op weg naar het koningschieten in 1928        Frans Hoeks, koning 2015

>Marcelis Castelijns koning in 1985
>Mart van de Ven wisselt in 2003 van hoofdman naar koning

Protocol koningschieten
Het gilde verzamelt om 9.00 uur bij café Den Bels, waarna eerst de hoofdman wordt opgehaald en aansluitend de huidige koning. Na een rondgang door het dorp vertrekt het gilde richting schietterrein, waar om 11.00 uur de wedstrijd begint.

 

Eerst wordt de koning "ontmanteld" en van zijn koningszilver ontdaan. Er wordt in traditionele volgorde begonnen met schieten. De pastoor lost het eerste schot en dan volgen de burgemeester, de hoofdman, de titelverdediger en vervolgens de overige schutters die naar de titel van koning dingen. In Casteren wordt traditioneel met geweer geschoten. Andere gildes schieten met kruis- of handboog. Er wordt geschoten op een houten vogel. Wie het laatste deel van de vogel van de schutsboom schiet, wordt voor drie jaar koning.

De dekenschatbewaarder, de penningmeester van het gilde, heeft tijdens het koningschieten ook nog een bijzondere taak. De kinderen van de basisschool zijn op maandag altijd vrij en kunnen komen kijken naar het schieten. De kinderen rapen de stukken op die van de vogel worden geschoten. Deze kunnen ze op waarde laten schatten bij de twee schatters die ter plaatse zijn aangewezen en dan inleveren voor een paar extra kermiscenten. De uitgekeerde centen moeten overigens door de schutters zelf worden betaald. Het laatste stuk van de vogel is meestal wel een paar euro waard.

 

Regels
Niet iedereen kan zomaar meedoen aan het koningschieten. Er zijn strenge regels. De schutters moeten minimaal 20 jaar oud zijn, ze moeten in Casteren wonen en minstens één jaar lid zijn van het gilde. Ook moeten de schutters een koningin kunnen aanwijzen. Dat mag hun vrouw zijn of vriendin, moeder of zus, maar niet "de eerste de beste" die op de kermis is opgedaan. Koning worden. Het koningschap gaat om de eer.

De nieuwe koning schenkt een koningsschild van zilver en biedt alle aanwezige gildebroeders een consumptie aan. Na afloop moet de koning na het handenwassen de eed afleggen en plechtig beloven de functie van koning zo goed mogelijk uit te voeren. Na afloop wordt er bij café Den Bels nog het nodige genuttigd. De koning wordt altijd netjes naar huis gebracht. Ook wordt zijn tuin versierd, zodat ook de omgeving kan zien waar de nieuwe koning woont.
>Bekijk de fotoreportage koningschieten 2012 
>Bekijk de fotoreportage koningschieten 2015
>Bekijk overige foto's van het koningsschieten

 

 

Agenda

maart 2021
madiwodovrzazo
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Contact en social media

      
>E-mail de redactie

Wijzigingen vanwege coronavirus


* Sluiting Den Aord

* Casters Vervoer staakt dienstregeling
* KBO stopt alle activiteiten
* De Goei Kaomer, de Welfare en Aordètig Eten stoppen, tot nader bericht
* Geen voetbal- en korfbalactiviteiten
* Geen repetities Muziekvereniging St. Willibrordus
* Hul Caastere kampeert naar 2022
* Toneeluitvoeringen naar 2022
* Jubileum RKVV Casteren naar 2025 
* Wandel3Daagse Casteren naar 2022

Corona per week

Statistieken

2 bezoekers online
Vandaag: 143 unieke bezoekers
Deze week: 143 unieke bezoekers
Totaal: 140445 unieke bezoekers
 
Baevo