Korfbalvereniging NeCa Historie Vriendschap

Historie korfbalvereniging Vriendschap 1949-2009

In de jaren '40 van de vorige eeuw bestond er een reidansclub in Casteren, bestaande uit vooral leden van een boerinnenbond. In 1949 kregen twee van hen, An Pluyms uit Hoogeloon en Trien Castelijns uit Casteren, het idee om daarnaast ook een korfbalvereniging op te richten.

Er bleek ook, uit de grote opkomst van de eerste trainingsavond, genoeg interesse te zijn voor het korfbalspel. An Pluyms en de heer van Oekel uit Eindhoven zorgden ervoor dat de spelregels uitgelegd werden.

De naam “Vriendschap” werd bedacht tijdens een van de eerste vergaderingen door Helmus Castelijns. Het ging en gaat er bij het kofbalspelletje om, om vriendschappelijk met elkaar te spelen en zo werd de naam “Vriendschap” bedacht.

Ook moest er materiaal ingekocht worden en werd er in het eerste tenue gespeeld: grijswitte popeline jurk met een blauwe matrozenkraag, hieronder lange kousen en daaroverheen een paar sokken.

Ook moest er natuurlijk geld komen om deze investeringen te kunnen bekostigen. De inkomsten kwamen toentertijd via contributies (fl 0,50 cent per maand), donateurskaarten, luciferactie en er werd entree geheven bij de wedstrijden.

In 1953 werd er een logo ontworpen en werd er ook een verenigingsvlag gemaakt. Deze verenigingsvlag werd vernieuwd naar aanleiding van het 50 jarig jubileum. Ook het logo is in de tussentijd met z’n tijd meegegaan.

De kleding raakte versleten en in 1957 werd er gekozen voor een groene broekrok met een witte blouse.

In 1962 kwam er een juniorenteam bij, tot die tijd werd er alleen met een seniorenteam gespeeld. Deze meisjes droegen in die tijd een roze rimpelrok met een witte blouse.

De meisjes en dames werden toen aangemoedigd met de kreet: “Hup roze-wit, een loeier en hij zit!”. Door een gebrek aan speelsters werd er niet heel lang met een juniorenteam gespeeld en dreigde de vereniging zelf failliet te gaan.

Door een helpende hand van de voetbalclub kon dit voorkomen worden. De samenwerking met de voetbalclub heeft in 1971 tot de oprichting van de carnavalsvereniging, “De Bollemeppers”, geleid.

Door de jaren heen is er meer samenwerking met de voetbalclub en deze werd bekroond in 1981 met de opening van het sportcomplex “De Smeel”.

Ondertussen was de vereniging uitgebreid met junioren en aspiranten.

Aan het begin van het seizoen 78-79 werd er besloten om over te gaan op zwarte shirten, omdat er toch heel vaak in vervangende shirten gespeeld moest worden.

De jeugdteams breiden in al die jaren uit en in 1983 werd er ook gestart met een recreantenteam: deze korfbalsters spelen om diverse redenen liever op woensdagavond dan in het weekeind.

Tijdens de jaarvergadering in 1983 werd er ook besloten, na herhaaldelijk aandringen van de jeugdleden, om op kampweekeinde te gaan. En vorig is tijdens het jubileumkamp gevierd, dat dit kamp al voor de 25e keer georganiseerd werd.

Ondertussen blijven de regels van het korfbalspelletje zich ontwikkelen.

Een aantal jaar geleden werd er overgestapt van rieten korven naar kunststof korven, die overigens ook in het mooie rose te verkrijgen zijn.

Een heleboel trainers en trainsters zijn er de afgelopen 60 jaar de revue gepasseerd. Te veel om hier nu op te noemen, maar wij hopen als vereniging, deze mensen nog te mogen ontmoeten op onze receptie.

De vereniging werd in 1998 uitgebreid met een midweekteam: ook zij spelen of trainen op een woensdagavond en niet in het weekeinde.

Ook is er de laatste jaren weer een wisseling geweest in het tenue. Het was niet meer te doen om aan rose stof te komen om nieuwe rokken te maken en de mode trend ging toch ook meer naar een rokje met een broekje er aan vast (=skort). Toen is er veel tijd en energie gestoken in het zoeken naar een andere combinatie: het tenue bestaat momenteel uit een zwarte skort en een rose shirt. Ook zijn de witte sokken verruild voor zwarte sokken.

Momenteel bestaat de vereniging uit 2 seniorenteams, 1 recreantenteam, 1 midweekteam, aspiranten B en C, pupillen D,E en F en een welpen team. Ook heeft de vereniging een aantal rustende leden, die een steentje bijdragen, door het helpen met een financiële actie.

Het afgelopen half jaar heeft het bestuur de taak gehad om de leden en ouders te informeren over een samenwerking met korfbalclub DSS uit Netersel en om uiteindelijk de meningen te inventarisen. Het kleine aantal jeugdleden zou voor onze club en voor DSS uit Netersel er toe kunnen leiden dat er een groot leeftijdsverschil zou kunnen ontstaan binnen de jeugdteams, wat niet wenselijk is.

Met ingang van het seizoen 2009/2010 zal er een samenwerking zijn tussen Vriendschap uit Casteren en DSS uit Netersel. Aanvankelijk ging het vooral om de jeugdteams, maar ook de senioren, de recreanten en de midweek zullen volgend jaar met teams uitkomen, waar speelsters van Vriendschap en speelsters van DSS in spelen.

Hoe deze samenwerking zich verder zal ontwikkelen,  zal in de komende jaren tot uiting gaan komen.

In de aanloop naar het jubileumjaar is er een jubileumcommissie ingesteld. Deze heeft samen met het bestuur en de jeugdcommissie een aantal activiteiten opgezet om het jubileum te bekostigen en om ervoor te zorgen dat alle leden betrokken worden tijdens het jubileum.

 

Oude wedstrijdverslagen
> Wedstrijdverslagen 2014-2015
> Wedstrijdverslagen 2013-2014
> Wedstrijdverslagen 2012-2013

 

 

Agenda

maart 2021
madiwodovrzazo
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Contact en social media

      
>E-mail de redactie

Wijzigingen vanwege coronavirus


* Sluiting Den Aord

* Casters Vervoer staakt dienstregeling
* KBO stopt alle activiteiten
* De Goei Kaomer, de Welfare en Aordètig Eten stoppen, tot nader bericht
* Geen voetbal- en korfbalactiviteiten
* Geen repetities Muziekvereniging St. Willibrordus
* Hul Caastere kampeert naar 2022
* Toneeluitvoeringen naar 2022
* Jubileum RKVV Casteren naar 2025 
* Wandel3Daagse Casteren naar 2022

Corona per week

Statistieken

6 bezoekers online
Vandaag: 25 unieke bezoekers
Deze week: 471 unieke bezoekers
Totaal: 140376 unieke bezoekers